

Gwarantujemy Twoją anonimowość.
Szybka wysyłka
Gwarantujemy bezpieczną płatność.
Gojnik znany był już Hipokratesowi. W tamtych czasach stosowano go jako zioło tonizujące, powszechnie używane do lepszego i szybszego gojenia ran. Gojnik zawiera olejki eteryczne, które są wykorzystywane do produkcji ziołowych leków i kosmetyków.
Od starożytności gojnik uważany był również jako lekarstwo na przeziębienie, niestrawność, problemy z oddychaniem. Picie herbaty z gojnika wzmocni Twoją odporność, dlatego poleca się ją szczególnie w okresie grypowym.
Ostatnie badania wykazały również, że ziele gojnika ma dobroczynny wpływ na zmniejszenie objawów Alzheimera, a także zapobiega osteoporozie. Ponadto dodaje energii i zmniejsza uczucie zmęczenia. Jest dobrym źródłem antyoksydantów, które zwalczają starzenie się komórek, spowodowane przez wolne rodniki. Działa także uspokajająco.
Herbata z gojnika, zwana jest również herbatą górską, herbatą pasterską lub herbatą z szałwii libańskiej. Herbata z gojnika świetnie sprawdza się podczas leczenia przeziębienia i grypy, dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym. Picie herbaty z gojnika doskonale wpływa również na usuwanie wydzieliny z chorych zatok i oskrzeli. Hamuje również odruch kaszlu.
Gojnik jest naturalnym przeciwutleniaczem, źródłem żelaza, cynku, sodu, potasu, magnezu, miedzi, tanin i flawonoidów.
Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i wzmacniająco.
Wzmacnia układ krążenia, układ odpornościowy i system eliminacji toksyn z ciała.
Wpływa na regulację ciśnienia krwi, ale szczególnie korzystnie wpływa na wydajność mózgu, hamuje stany zapalne i ma wpływ na usuwanie złogów białkowych w mózgu, które są głównym sprawcą demencji starczej.
Gojniki działa ogólnie na cały organizm, podnosząc wydajność i jakość życia. Dzięki temu, że podnosi poziom serotoniny i dopaminy może poprawić także Twoje samopoczucie.
Nasz gojnik jest wersją bułgarską, odmianą sidericis scandica.
Opakowanie zawiera 50 gram gojnika.
Najczęściej gojnik się pije, jak herbatę i w tej formie jest spotykany nawet w kawiarniach górskich miast w Turcji. W wielu państwach, gdzie rośnie lub jest uprawiany nazywany jest herbata górską.
Można więc go zaparzać, albo gotować do 4 minut. Pijemy go zarówno na gorąco jak i na zimno.
Bardzo popularny jest olejek żywokostowy z gojnikiem, który stosuje się na bóle mięśni i stawów.