

Gwarantujemy Twoją anonimowość.
Szybka wysyłka
Gwarantujemy bezpieczną płatność.
Złoty len jest cennym źródłem kwasu tłuszczowego omega-3. Ponadto zawiera potas, fosfor, magnez, żelazo, witaminy z grupy B i B1 oraz B6 i białko. Ma w swoim składzie dużo błonnika pokarmowego, wapnia, miedzi, manganu i składników mineralnych. Pomaga zapobiegać takim chorobom jak:
- zaćma
- miażdżyca
- udar mózgu
- zawał serca
- nadciśnienie
Ponadto oczyszcza organizm z toksyn, działa osłonowo na przewód pokarmowy i reguluje pracę jelit. Udowodniono także, że len zapobiega powstawaniu nowotworów błon śluzowych, piersi, jelit, prostaty. Osoby z nadkwasotą powinny codziennie spożywać nasiona złotego lnu: albo w postaci kleiku (gotuje się je) albo w postaci zmielonej - zalewa się wrzątkiem, a po upływie kilku minut wypija się powstały kisiel.
Dodatkowo ze względu na zawartość substancji kleistych i śluzowatych przygotowany kleik oprócz właściwości dla układu trawiennego, działa ochronnie także na gardło i przełyk, eliminuje „drapanie”.