JAGODY GOJI 100g
search
  • JAGODY GOJI 100g

JAGODY GOJI 100g

11,00 zł
Ilość

  Polityka prywatności

Gwarantujemy Twoją anonimowość.

  Zasady dostawy

Szybka wysyłka

  Bezpieczna płatność

Gwarantujemy bezpieczną płatność.

Popularność jagód goji od jakiegoś czasu systematycznie rośnie. Pojawiają się w suplementach diety i w kosmetykach. Dzięki swoim leczniczym właściwościom i pozytywnemu wpływowi na cały organizm zostały zaliczone do super food. Nie bez powodu również nazywane są czerwonymi diamentami Wschodu, gdzie znane i wykorzystywane są już od ponad 2500 lat. Jagody goji to nie tylko bardzo dobre źródło białka, chociaż bez wątpienia jest to jeden z powodów, dla których znalazły się na liście super food. Zawierają aż 18 aminokwasów, a oprócz nich zawierają również węglowodany, tłuszcze, w tym aż pięć nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. To one natomiast są odpowiedzialne za prawidłową pracę mózgu, dobre działanie układu nerwowego i za wytwarzanie hormonów. Jagody goji są również cennym źródłem licznych witamin, w tym m.in. witaminy E, B1, B2, B6, C, a także składników mineralnych, w tym wapnia, żelaza, miedzi, fosforu, selenu i cynku. Skład tej rośliny obejmuje także karotenoidy, w tym flawonoidy.

Za jedną z najcenniejszych właściwości jagód goji uważa się ich zdolność do zahamowaniu postępu nowotworu. Jest to możliwe dzięki zawartości bioaktywnego kompleksu polisacharydowego, który stymuluje układ odpornościowy, wykazuje właściwości przeciwutleniające, ale przede wszystkim nowotworowe. Kompleks LBP wykazuje zdolność do hamowania wzrostu komórek raka żołądka, okrężnicy, płuc, a także powstrzymuje rozwój komórek raka gruczołu krokowego i raka piersi.

Kolejną z bardzo cenionych właściwości jagód goji jest ich zdolność do obniżania poziomu cukru we krwi. Dzięki temu mogą one zmniejszać hiperglikemię u chorujących na cukrzycę, a także poprawiać wrażliwość na insulinę, czyli zmniejszać insulinooporność. Jagody goji swój wpływ na nadciśnienie zawdzięczają głównie zawartości cyperonu, który wpływa korzystnie na pracę serca i ciśnienie tętnicze krwi. Dodatkowe wsparcie w tym zakresie zapewnia cholina mająca niemałe znaczenie w zapobieganiu chorobom serca. Wspomniany już kompleks LBP oraz β-sitosterol zmniejszają również poziom złego cholesterolu i zwiększają poziom tego dobrego. Mniej znaną właściwością jagód goji jest ich pozytywny wpływ na wzrok. Dzięki obecności karotenoidow i luteinie chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami różnego pochodzenia, w tym z powodu wolnych rodników. Co więcej, luteina pochłania niebieskie światło widzialne, dzięki czemu chroni oko przed zbyt dużymi i niebezpiecznymi dawkami promieniowania UV i widzialnego. Jagody goji to również bardzo dobry sposób na ochronę wątroby, szczególnie w diecie wysokotłuszczowej. Nie tylko pomagają oczyścić ten organ, ale też usprawniają trawienie i hamują oksydacyjne uszkodzenia wątroby.

Zalecane spożycie: optymalna dawka dzienna dla dorosłych to 10-30 g (1-2 łyżki deserowe). Dawka ta może być zwiększona do 100 g w celu podniesienia sprawności fizycznej lub zwiększenia odporności organizmu. W przypadku dzieci poniżej 10 roku życia dawkę należy zmniejszyć o połowę.

Skład: owoce jagody goji 100%

Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna:281 kcal , Białko:11,4 g , Tłuszcze:2,4 g , Węglowodany:64 g

 

Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.