

Gwarantujemy Twoją anonimowość.
Szybka wysyłka
Gwarantujemy bezpieczną płatność.
Gorzkie pestki moreli zawierają składnik znany pod nazwą amigdalina, a także letril. Nieoficjalnie jest on także nazywany witaminą B17. Jest to naturalny składnik pochodzenia roślinnego występujący w wielu pestkach, także w pestkach jabłek, ale najwięcej jest go w gorzkich pestkach moreli.
Amigdalina więzi w sobie cyjanek, który uwalnia się jednak tylko w określonym środowisku. W organizmie człowieka takie uwolnienie ma miejsce w komórce nowotworowej i dlatego uważana jest za chemioterapię punktową. W zdrowym organizmie cyjanek się nie uwalnia i dlatego większość osób jedzenie pestek uważa za całkowicie bezpieczne. Chorzy na raka nie mają wielkiego wyboru. Wiedzą, że rak ich zabija na pewno, a pestki teoretycznie. Każdy zna osoby, które zmarły na raka, ale nikt nie zna osób, którym by zaszkodziła amigdalina. Mimo to z powodu teoretycznego zagrożenia oficjalna medycyna zakazuje jedzenia większej ilości pestek moreli lub innych.
Poza działaniem przeciwnowotworowym amigdalina ma także pozytywne działanie na układ trawienny, likwiduje zaparcia, a także reguluje nadciśnienie tętnicze, wzmacnia odporność organizmu.